Menu
ISBW logo

Werkend Nederland wil manager niet op social media

Ruim 1 op de 10 werknemers gaat privé met manager om

Het merendeel (56%) van werkend Nederland is op geen enkel social media platform verbonden met zijn manager. Als werknemers wel verbonden zijn met hun manager, is dit meestal via Facebook (27%). LinkedIn staat op de tweede plaats (16%), gevolgd door Instagram (10%). Dit blijkt uit Het Nationale Management Onderzoek, dat we hebben uitgevoerd onder 1.013 respondenten.

Contact buiten werktijd

Socialmediaconnecties zijn een laagdrempelige vorm van privécontact. Daarnaast is er een groep die zijn manager privé regelmatig ziet of spreekt. Ruim 1 op de 10 werknemers gaat namelijk privé met zijn manager om. Het gaat hierbij voornamelijk om mannen (15%) en in mindere mate om vrouwen (6%).

Meer dan een goede klik

Naast dat door werknemers het innerlijk van de manager soms leuk genoeg wordt gevonden om privécontact te hebben, wordt ook het uiterlijk beoordeeld. De manager is in de ogen van veertien procent van werkend Nederland aantrekkelijk. Zeventien procent van de mannen vindt zijn manager aantrekkelijk, bij vrouwen geldt dit voor tien procent. Vooral managers in de communicatiebranche blijken een lust voor het oog (45%).

Minder ‘baas’, meer gelijken

Rob Rijbroek, directeur bij ISBW: “Nog lang niet iedere werknemer heeft de manager op social media. Toen zien we dat de grenzen tussen werk en privé vervagen, mede door het alsmaar groeiende gebruik van social media. Connecties via bijvoorbeeld Facebook en Instagram zorgen ervoor dat je meer meekrijgt van wat iemand doet en leuk vindt, waardoor ook gezamenlijke interesses sneller worden ontdekt. Dat kan vervolgens weer een fundament vormen voor privécontact. Ook de afnemende hiërarchie binnen organisaties verlaagt de drempel om vrienden te worden met de manager. Managers nemen steeds minder vaak de positie van ‘baas’ in; er wordt met elkaar omgegaan als gelijken.”

Het onderzoeksrapport

In het Nationale Management Onderzoek wordt ingegaan op de vergelijking tussen de huidige en de ideale manager. Alle belangrijke aspecten van management passeren de revue, zoals coaching, organisatie en ondernemerschap. Meer weten?

Download het onderzoeksrapport