Menu
ISBW logo

Wat het eerste, bijzondere, studiejaar mij leerde

Desktop-270x240.jpgAfgelopen studiejaar was mijn eerste jaar van de Bachelor Bedrijfskunde bij ISBW. Deze studie volg ik duaal, dus naast mijn werk. Het was even wennen om weer te studeren na een tussenjaar. Ik hoor ook van leeftijdsgenoten die een tussenjaar namen dat zij wat moeite hebben om weer met een studie te starten. Dat herken ik wel, maar ik wilde mezelf in ieder geval verder ontwikkelen met een studie, want alleen een VWO-diploma is voor mij niet voldoende. Maar omdat ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga, wilde ik daar ook zeker mee doorgaan.
 
De optie om de studie duaal te doen sprak mij daarom enorm aan. Je hebt medestudenten die dezelfde situaties meemaken en die dus ook mee kunnen denken vanuit jouw perspectief. Ik ben zelf een van de jongste studenten en heb verreweg de minste ervaring in het bedrijfsleven. Het verraste mij zeer positief dat mijn medestudenten mij, ondanks het leeftijdsverschil, hetzelfde behandelden.
 
Zoals ik eerder in een interview al vertelde, vind ik de klassikale lessen op locatie erg fijn. Er is veel interactie tussen de medestudenten onderling en met de docenten. Daar leer ik veel van, want ik ben een stuk jonger dan de anderen en zij hebben dus al meer ervaring dan ik. De docenten zijn heel goed in het koppelen van de lesstof aan voorbeelden uit de praktijk. Daarvoor stellen ze ook veel vragen aan de studenten over wat wij tegenkomen op ons werk. Zo nemen we ons werk mee naar de les en vervolgens wat we leren weer mee naar ons werk.
 

Veel geleerd over het bedrijfsleven

Dit jaar heb ik veel geleerd over het bedrijfsleven. Van kennis over managementvakken tot persoonlijke effectiviteit en communicatie. De docenten hebben veel kennis en ervaring in het vak dat zij geven. Dit helpt je bij het begrijpen van de stof, maar ook bij het begrijpen van situaties die je dagelijks meemaakt op je werk. Zij hebben het immers zelf ook meegemaakt.
 
Door het coronavirus konden de klassikale lessen een deel van het jaar niet doorgaan. Dat ving ISBW goed op met Virtual Classroom. Maar les op locatie werkt voor mij toch het beste omdat ik me dan volledig kan concentreren op de stof. Gelukkig is het weer mogelijk om op locatie les te krijgen.