Menu
ISBW logo

Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot

Managementstijl tijdens corona niet veranderd

Hilversum – Het merendeel van de managers maakt zich tijdens het thuiswerken geen zorgen over de productiviteit van zijn medewerkers. Slechts 15 procent controleert regelmatig of medewerkers wel daadwerkelijk aan het werk zijn. Ruim een vijfde (21%) is zelfs van mening dat zijn team te veel werkt. Dit blijkt uit de ManagementScore van ISBW, een representatief onderzoek onder ruim 500 managers in Nederland. Een kleine groep gaat het managen op afstand wat minder goed af. Zo geeft 14 procent aan de controle in zijn managementrol te zijn verloren tijdens het thuiswerken. Ook heeft 16 procent zijn medewerkers het afgelopen jaar nauwelijks gesproken door de coronacrisis.

Coachen en organiseren blijven belangrijk

De coronacrisis lijkt de managementstijl van managers niet aanzienlijk te hebben veranderd. Managers zien zichzelf sinds de coronacrisis voornamelijk als een coachende manager (48%), gevolgd door het zijn van een organiserende manager (27%). Het zijn van een leidende (14%) en ondernemende manager (10%) lijkt minder populair. Dit was voor de coronacrisis ook zo. Werkend Nederland lijkt hier min of meer hetzelfde over te denken. Uit Het Nationale Management Onderzoek blijkt dat werkenden hun managers vooral als coachend (35%) en organiserend (26%) bestempelen. Minder vaak zien ze hun managers als een ondernemende (22%) of leidende manager (17%). 

Rob Rijbroek, directeur ISBW: “Het doet me goed dat het vertrouwen van managers in hun team zo hoog is. Het is belangrijk om dit vertrouwen als manager ook uit te spreken. Zorg daarnaast dat je goed in contact blijft met medewerkers. Houd een vinger aan de pols, zoek elkaar regelmatig op en luister naar elkaar. Dit zijn voornamelijk zaken die vallen onder de rol van de coachende manager. Deze rol is altijd belangrijk, maar momenteel misschien nog wel meer dan normaal. Zeker nu is het cruciaal om op de hoogte te zijn van hoe het met een medewerker gaat. Alleen op die manier kun je op tijd hulp of ondersteuning bieden waar nodig.” 

Over het onderzoek

Aan dit onderzoek hebben 517 respondenten meegewerkt, die een representatieve steekproef vormen voor managend Nederland. De respondenten zijn werkzaam in organisaties uiteenlopend van 1-10 medewerkers tot 250+ medewerkers, verdeeld over verschillende sectoren. Zij geven leiding aan 1 of meerdere personen binnen de organisatie. Van de respondenten is 59 procent man en 41 procent vrouw. Het onderzoek is uitgevoerd door MarktEffect in opdracht van ISBW.