Menu
ISBW logo

Van Netflix naar kantoor: hoe stel je je op als startende manager?

Wanneer je voor het eerst de rol van manager aanneemt, kun je slapeloze nachten hebben van die ene prangende vraag: hoe stel je je op als startende manager? Avonden op Netflix hebben je kennis laten maken met bekende managers op het witte doek, zoals Harvey Specter in Suits, Jordan Belfort in The Wolf of Wall Street of Michael Scott in The Office. Ze doen je al snel denken dat een lichte arrogantie best te rechtvaardigen is in een leidinggevende functie. Maar is dat ook echt zo? Of is een andere instelling veel geschikter als startende manager?

De juiste mate van zelfvertrouwen

De grootste nachtmerrie van een startende manager is om omver geblazen te worden door je team. Om ervoor te zorgen dat collega’s je serieus nemen, moet je beginnen met jezelf serieus te nemen. Dat vraagt een goede mate van zelfvertrouwen. Je bent immers niet voor niets manager geworden. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe waardevoller jij jezelf vindt. Borst vooruit, kin omhoog en schouders naar achter. Laat zien dat je vertrouwen hebt in jezelf, in de situatie én in je team. Als je uitstraalt dat jullie het samen tot een succes gaan brengen, geloven medewerkers dat ook. Maar, pas op dat je niet doorslaat naar arrogantie. Neem liever een voorbeeld aan Jacqueline Carlyle uit The Bold Type: een flinke dosis zelfverzekerdheid zonder zichzelf beter te voelen dan haar medewerkers.

Enigszins onzeker

Onzekerheid wordt vaak gezien als een zwakte en dat is jammer. Het kan je als manager namelijk ook sieren, mits het in de juiste mate aanwezig is. Laten we het anders verwoorden: sta ervoor open om te leren. Om te leren van je fouten of van je medewerkers. Zij staan immers het meest met hun voeten in de klei en zijn daarom uitstekend in staat om je regelmatig iets nieuws bij te brengen. En maak je een fout? Schroom dan vooral niet om het toe te geven en zo nodig je excuses aan te bieden. Als manager hoef je namelijk niet perfect te zijn. Sterker nog: laat zien dat je ook maar een mens bent. Een gezonde mate van kwetsbaarheid siert je als leidinggevende. Sla niet door met een houding als Louis Litt in Suits, maar neem ook geen voorbeeld aan Captain Raymond Holt in Brooklyn 99. Echter, door het tonen van een klein beetje onzekerheid krijgen medewerkers respect voor je, wat zorgt voor een veilige werksfeer.

Doelmatig

Als manager is het belangrijk dat je een stip op de horizon hebt. Jíj bepaalt de koers en stippelt de route uit. Medewerkers vinden het fijn als je als manager richting geeft aan het team. Door doelgericht te zijn, weten medewerkers waar ze het samen voor doen – dat bevordert de teamspirit. Heb daarbij ook oog voor het individu, zodat iedere medewerker zijn of haar potentieel volledig kan benutten. Dit zet jou gegarandeerd op de kaart als goede manager.

Starten als manager kan spannend zijn als je niet goed weet welke instelling je aan moet nemen, toch ben je niet voor niets manager geworden. Zorg dat je vertrouwen hebt in jezelf, sta open om van je fouten te leren en weet waar je naartoe wil. Dan neem je een instelling aan die past bij je rol en kun je je volledig focussen op je functie.

Ontwikkel jezelf

Wil je na het lezen van deze blog meer handvatten rondom jouw rol als startende manager? Download dan nu gratis onze whitepaper Effectief managen: de antwoorden op de meest gestelde vragen van startende managers. Hierin geven we antwoord op de belangrijkste vragen waar je als startende manager mee worstelt. Weten welke opleiding wij aanraden om knowhow te ontwikkelen? Hier vind je alle relevante opleidingen van ISBW voor de startende manager.