Menu
ISBW logo

Opleidingen tot manager in de kinderopvang: welke kies je?

Zoek jij een opleiding voor managers in de kinderopvang? Bij ISBW vind je verschillende opleidingen voor (aankomende) managers in deze sector. Maar welke van deze opleidingen kun je het best kiezen? ISBW-opleidingsadviseur Chantal Veldhuizen legt het uit.

“Binnen de kinderopvang is momenteel ontzettend veel vraag naar personeel,” vertelt Chantal. “Ook binnen het management. Daarom hebben we bij ISBW als managementopleider sinds opleidingsjaar 2021/22 het segment Kinderopvang toegevoegd.”

Wat voor achtergrond hebben de mensen die deze opleidingen volgen meestal?

Chantal: “Vaak zien wij dat de studenten doorstromen vanuit een functie op de groep. Soms staan ze nu nog op de groep en ambiëren ze een leidinggevende functie, andere keren zijn ze net begonnen in een leidinggevende functie. Zij hebben wel wat praktijkervaring, maar missen nog een stukje theorie. Met onze opleidingen kunnen ze de theorie koppelen aan de praktijk.”

Welke opleiding zou je aanraden aan een pedagogisch medewerker die de stap naar manager wil maken?
“Dan raad ik onze opleiding HBO Manager Kinderopvang aan. Dat is onze meeste complete opleiding van achttien maanden. Je leert alles over effectief leidinggeven, coaching en teamontwikkeling, maar ook over kinderopvang-specifieke onderwerpen zoals ontwikkelingen in de branche en juridische kaders.”

Kun je deze opleiding ook doen vóórdat je manager in de kinderopvang bent?

“Dat kan zeker, als je de tijd en mogelijkheden krijgt van je werkgever. Je kunt ook fictieve opdrachten doen, maar je haalt er wel het meeste uit als je de opdrachten op je eigen werkplek uitvoert. Voor veel opdrachten hoef je gelukkig niet per se al als manager te werken.

Bijvoorbeeld als je een opdracht moet doen voor de module projectmanagement, dat kun je vaak ook in je huidige functie oppakken. Stel dat er bij jou op de locatie elk jaar een zomerfeest wordt georganiseerd door de manager, dan kun jij misschien voor een projectmanagement-module wat taken overnemen. Vaak zijn dat soort mogelijkheden er wel.”

Welke opleiding adviseer je iemand die wél managementervaring heeft, maar dan in een andere sector?
“Managen in de kinderopvang is – net als bijvoorbeeld managen in zorg en welzijn – iets heel anders dan managen in het bedrijfsleven. In de opleiding HBO Management en Leidinggeven in de Kinderopvang ga je je als manager specialiseren binnen de kinderopvang. Je krijgt vakken die hier specifiek op gericht zijn, zoals coaching- en ontwikkelgesprekken voeren, juridische kaders binnen de kinderopvang, ontwikkelingen in de branche…

Als manager uit een andere sector kun je ook kiezen voor HBO Professioneel Leidinggeven in de Kinderopvang: deze opleiding draait om de specifieke HR-aspecten die bij de kinderopvang komen kijken. Je leert hierin meer over onderwerpen zoals verzuimgesprekken of omgaan met teams en groepsleiders.”

Is er ook een opleiding voor mensen nu een heel ander beroep doen – dus die nog geen manager zijn én nog geen ervaring hebben in de kinderopvang?

“Ook in dit geval is de opleiding HBO Manager Kinderopvang dan een zeer passende opleiding, omdat dit de meest uitgebreide opleiding is. Maar eigenlijk adviseren we altijd om deze opleidingen te doen als je al werkzaam bent in de kinderopvang, juist omdat onze opleidingen zo praktijkgericht zijn.

In deze situatie is ons advies dat je eerst op zoek gaat naar een functie in de kinderopvang bij een werkgever die ervoor open staat dat je ook een opleiding gaat doen. Hierbij geldt wel dat je in de kinderopvang niet zomaar op de groep kunt staan, daar heb je wel een vooropleiding voor nodig.”

Wat houden de andere opleidingen in?

“Je hebt HBO Management van Kinderopvang, dit is een opleiding van één module. Dit is eigenlijk een beknopte variant voor de startende leidinggevende. In drie maanden krijg je een goede basis en ontdek je of je managementkwaliteiten in huis hebt. Dit is eigenlijk een hele mooie opleiding om te kijken: wat komt er allemaal kijken bij managen in de kinderopvang? Daarna kun je kiezen voor doorstromen met vrijstellingen naar langere opleidingen. Deze opleiding wordt ook gekozen door mensen die zijn doorgegroeid naar manager, maar hier nog geen opleiding voor hebben gevolgd en alles op gevoel doen. Dan is het wel fijn om wat theorie te krijgen, zodat je wat meer kan zien: doe ik het wel goed? Wat zijn de regels en kaders?

HBO Coaching in de Kinderopvang is een opleiding voor managers en aankomende managers die het coachen onder de knie willen krijgen. Dit is onze meest gekozen opleiding in dit segment. Coaching is belangrijk in iedere sector, maar in de kinderopvang in het bijzonder, omdat je wel redelijk veel te maken hebt veranderingen in de sector. Het kan voorkomen dat medewerkers jarenlang in de sector werkzaam zijn en het lastig vinden om met veranderingen om te gaan. Met de tools die je leert in de opleiding heb je handvatten om met deze probleemstellingen om te gaan.

De opleiding HBO Projectmanagement in de Kinderopvang zoomt in op leidinggeven en management in deze sector, en dan vooral op hoe projecten werken van kop tot staart. Welke evaluatiemomenten zijn er? Hoe maak ik een goede projectplanning?

Deze modules uit deze opleidingen komen ook terug in de volledige opleiding HBO Manager Kinderopvang. Je kunt daarna dus altijd nog verder studeren en de volledige opleiding volgen.”

Contact met Chantal

Wil jij jezelf ontwikkelen als manager in de kinderopvang? Bekijk dan snel alle opleidingen management in de kinderopvang en schrijf je in!

Heb je na het lezen van dit interview nog vragen over deze opleidingen? Neem dan contact met ons op via 035 − 7 604 800 of ons contactformulier. Chantal en haar collega’s vertellen je graag meer over de inhoud van de opleiding, of geven je persoonlijk advies over welke opleiding goed past bij jouw ervaring en werksituatie.