Menu
ISBW logo

Online teamoverleg: drie tips voor professionals

Ook als je al weleens online teamoverleg houdt kun je misschien nog wel wat handige tips gebruiken om je overleg nog soepeler en/of beter te maken. Daarom deze 3 tips om een echte pro te worden:

1. Wat doe je als er een echo is of als microfoons gaan rondzingen?

Als iedereen tegelijk inlogt en het geluid aanzet, kun je een hoge toon krijgen die door ieders oren galmt. Dat komt omdat de microfoon van een laptop ook het geluid doorgeeft dat uit de speakers van diezelfde laptop komt. Dan gaat het geluid in een cirkeltje rondzingen. Vraag iedereen om zijn microfoon op ‘mute’ te zetten en daarna een voor een weer aan te zetten. Zo ontdek je direct bij wie het probleem zit. Ga vervolgens niet naar de technische oorzaak zoeken en drivers updaten en zo. Maar vraag diegene even om een koptelefoon of oortjes te gebruiken. Dan is het probleem meteen verholpen.

2. Inlog-slots

Start je met een nieuwe groep? Geef ze dan een inlog-slot. Spreek met elke deelnemer een tijd af waarop ze gaan inloggen en zorg dat er bijvoorbeeld 5 of 10 minuten tussen elke deelnemer zit. Dan kun je iedereen even rustig aan boord halen en de apparatuur met ze testen. Het is handig om dit een dag van tevoren even te doen. Dan zijn de deelnemers elk met 10 minuten klaar, heb je iedereen alvast persoonlijk even gezien en kun jij in een of twee uurtjes de gehele groep voorbereiden.

3. De pijnpunten aflezen

In teamoverleg op kantoor kun je emoties vaak wel goed aan iemands gezicht aflezen. Bijvoorbeeld of iemand aan het nadenken is of dat je een gevoelige snaar hebt geraakt met een opmerking. Online is dat meer zoeken, maar hier zijn ook zeker manieren voor. Bijvoorbeeld met een schrijfopdracht. In de meeste videochattools kun je een gezamenlijk notitieblok openen waarin iedereen tegelijk kan schrijven. Heb je dat niet dan kan het ook gewoon met Google Docs of Word 365. Laat een schrijfopdracht op die plek maken en let goed op. Je ziet dan iemand live typen. En anders dan dat iemand notities maakt op een blok, kun je nu ook goed zien wanneer iemand bepaalde tekst weer weghaalt of een poosje twijfelt over het juiste woord. Dat zijn de punten om even op door te vragen.