Menu
ISBW logo

Meerderheid managers vindt dat je leidinggeven kunt leren

Meer dan de helft (57%) van de managers is van mening dat je leidinggeven kunt leren. Dit blijkt uit de ManagementScore, ons onderzoek onder ruim 500 managers in Nederland. 38 procent van de managers vindt dat leiderschapsvaardigheden aangeboren zijn.

Up-to-date blijven

Ook praktijkervaring speelt volgens respondenten een rol in het zijn van een goede manager. 60 procent vindt dat een goede manager een aantal jaren ervaring moet hebben in een uitvoerende functie. De helft (51%) is van mening dat je management alleen kunt leren in de praktijk.
 
Rob Rijbroek, directeur ISBW: “Dat de meerderheid van mening is dat je management alleen kunt leren in de praktijk, is opvallend. Dat zou namelijk betekenen dat het voor startende professionals onmogelijk is om manager te zijn, aangezien zij nog geen praktijkervaring hebben. Je kunt de juiste skills opdoen door het volgen van een praktijkgerichte opleiding of cursus; als young professional en evengoed als ervaren manager. Hiermee zorg je als manager dat je altijd up-to-date blijft en meegaat met de veranderende eisen aan het managementvak.”

Nieuwe generatie managers

Dat het managementvak continu in beweging is, blijkt uit het feit dat slechts 30 procent van de managers denkt dat de manager van morgen dezelfde skills nodig heeft als de manager van vandaag. Acht op de tien (78%) vindt dan ook dat je je als manager moet blijven ontwikkelen. De succesfactoren voor zakelijk succes zijn vaardigheden (42%), passie (36%) en out of de box kunnen denken (32%).
 
Rob Rijbroek: “Het managementvak is continu aan verandering onderhevig. Dat is niet gek, want organisaties zijn dat ook. De manager van morgen heeft dan ook andere skills nodig dan de manager van vandaag. Denk bijvoorbeeld aan het omgaan met maatschappelijke ontwikkelingen de groeiende aandacht voor inclusiviteit en diversiteit. Maar ook de vervagende scheidslijn tussen werk en privé en trends zoals jobcrafting, waarbij aan functies wordt gesleuteld om deze beter aan te laten sluiten op persoonlijke behoeftes, sterke kanten, interesses en capaciteiten.”

Download het hele onderzoek

Benieuwd naar alle resultaten uit het onderzoek? Je kunt de ManagementScore nu gratis downloaden. Hierin lees je op welke manieren managers ervoor zorgen dat ze zich blijven ontwikkelen, maar ook over andere actuele onderwerpen, zoals: hoe denken ze over hybride werken? En hoe tevreden zijn ze nu met de diversiteit binnen hun team?
 
Nieuwsgierig? Download de ManagementScore 2022.