Menu
ISBW logo

Je moet ervaring hebben als manager om je kennis door te geven

De manager van nu is niet meer de manager van vroeger. Waar je vroeger je werknemers gewoon een opdracht of taak gaf, moet je medewerkers tegenwoordig veel meer betrekken in processen en veranderingen. Door ervaring en onderzoek zijn we tot het inzicht gekomen dat werknemers dan veel gemotiveerder en beter hun werk doen. Kennis is nog steeds belangrijk voor leidinggevenden en managers, maar als je die kennis goed wilt doorgeven heb je tegenwoordig ook goede soft skills nodig. Die kun je leren, maar ervaring is daar ook een belangrijk aspect bij.

Josée van Hage (docent bij ISBW) en Anne-Marije Tervooren (expert HR en werkgeluk) bespreken in een 1-op-1 gesprek onder meer de stelling ‘Je moet ervaring hebben als manager om je kennis door te geven’.

Anne-Marije: “Wat ik heb gemerkt in mijn managementtijd, is dat het helpt dat ik kennis heb van de jeugdzorg, doordat ik zelf gewerkt heb in de jeugdzorg. Tien jaar bij de jeugdbescherming en 4 jaar vanuit de gemeente. Ik heb dus ook met verschillende doelgroepen gewerkt. In mijn functie als leidinggevende in de jeugdzorg vind ik het heel fijn en helpend dat ik kennis had van het vak.”

Je moet als manager ervaring hebben

Docent Josée legt waarom zij denkt dat het hebben van ervaring belangrijk is voor je werk als manager: “Je moet als manager ervaring hebben om je kennis door te kunnen geven. Ik zou het aan drie componenten willen ophangen: kennis, vaardigheden en houding. Die driehoek is relevant. Kennis kun je leren, vaardigheden kun je leren en van je houding kun je bewust worden. En vanuit dat zelfbewustzijn kun je daar dan andere keuzes in gaan maken. Dus dat vraagt wel ervaring, dat vraagt wel werken met, dat vraagt wel studeren. Dat vraagt wel theoretische kaders opdoen, om dat uiteindelijk allemaal te kunnen combineren.”

Onze docenten en trainers zijn zelf ook managers. Dat is een van de 7 zekerheden van ISBW. 
Docenten die zelf ook succesvol manager zijn weten immers precies wat je als manager nodig hebt. En omdat ze ook nog eens didactisch onderlegd zijn, kunnen ze hun kennis perfect overbrengen. Bij ISBW selecteren we onze docenten en trainers precies daarop.