Menu
ISBW logo

Interview Jacqueline Knetemann

“Er is verschil tussen management en leidinggeven”

Jacqueline Knetemann over management en leidinggeven in de zorg

Jacqueline Knetemann begon 35 jaar geleden als hulp in de huishouding bij een zorginstelling. Via het volgen van een behoorlijk aantal opleidingen groeide ze door naar haar huidige functie van zorgmanager en teamleider. Na een aantal MBO-opleidingen, Verzorgende IG, MBO Verpleegkunde niveau 4 en MBO Management, ging ze in 2018 door met de 1-jarige HBO Management en Leidinggeven in Zorg en Welzijn. Nu is Jacqueline bezig met de 1-jarige Post HBO Management voor Zorg en Welzijn en heeft nog 2 modules te gaan.

“Ik vond het wel fijn dat ik kon kiezen voor een opleiding waarbij je niet elke week, maar om de 3 weken les hebt”, vertelt Jacqueline. “Ik werk 4 dagen per week als teamleider en dat is een mooie baan, maar ook zwaar. ’s Morgens om 6 uur ga ik de deur uit en als ik na 17 uur thuiskom, heb ik niet veel energie over om nog aan de studie te gaan. Dus dat doe ik in het weekend. Ik vind het mooi dat de organisatie iedereen altijd aanmoedigt om verder te leren. En ze betalen ook de opleidingen.”

Ze heeft veel aan de opleidingen in leidinggeven en management vertelt Jacqueline: “Als echte Rotterdamse kan ik heel direct zijn. Dat vinden best veel mensen fijn, maar er zijn ook mensen die daar moeite mee hebben. Vooral tijdens de modules over leidinggeven en communiceren heb ik veel geleerd over mijn manier van communiceren en hoe ik verschillende typen mensen beter kan bereiken.”

“Ook heb ik goed gemerkt wat het verschil is tussen leidinggeven en management”, vertelt Jacqueline verder. ‘’Als leidinggevende kijk je welke rol iedereen in een team heeft en hoe ze elkaar aanvullen. Als manager kijk je meer naar de organisatie. Hoe verlopen de processen en de samenwerking in de organisatie en de interne communicatie.”

Over hoe ze zichzelf ziet als manager en leidinggevende zegt ze: “Ik ben echt een mensenmens. Daarom ben ik als leidinggevende en manager coachend en ondersteunend voor de medewerkers. Mijn valkuil is delegeren. Ik heb daar moeite mee omdat ik snel denk dat ik dan anderen met werk belast dat ik ook wel zelf kan doen.”

“Voor mij betekent zorg het klaarstaan voor je zorgvrager, het omgaan met mensen. Managen betekent voor mij het ondersteunen van mijn collega’s op de werkvloer. Vanuit mijn ervaring op de werkvloer begrijp ik wat er gedaan moet worden, wat ze ervaren en waar ik hen kan ondersteunen”, besluit Jacqueline haar verhaal.

Kies jouw management in de zorg-opleiding

Wil jij jezelf net als Jacqueline ontwikkelen als manager in de zorg? Bij ISBW vind je verschillende opleidingen die speciaal zijn gericht op dit vakgebied. Bekijk het aanbod en schrijf je in.