Menu
ISBW logo

“Ik ben nu meer een coachende manager”

Marlene Trompetter is manager in een verpleeghuis. Zij rondde bij ISBW de HBO Bachelor Bedrijfskunde specialisatie Management voor zorg en welzijn af. Marlene vertelt wat ze aan deze opleiding heeft gehad in haar werk als manager in de zorg. 
 
“Ik werkte al als manager toen vanuit het bestuur van de organisatie werd bepaald dat alle managers minstens op HBO Bachelorniveau opgeleid moesten zijn. We mochten wel zelf de opleiding kiezen. Bedrijfskunde sprak mij wel aan. Ik had eerder al eens wat losse modules van deze opleiding gevolgd bij ISBW dus de keuze om deze opleiding bij ISBW te gaan volgen lag voor de hand.” 

Modulair studeren 

Een Bacheloropleiding duurt vier jaar. Dat is een flinke periode en een opleiding volgen naast een baan is behoorlijk pittig. “Voor mijn gevoel is de tijd voorbijgevlogen”, vertelt Marlene. “De modulaire opbouw vond ik heel prettig. Alleen was het door de planning van het schooljaar in sommige periodes wel erg veel. De opleiding was wat mij betreft goed te combineren met mijn werk. Discipline is wel belangrijk want die opleiding is er altijd. Ik had ook het geluk dat mijn leventje tijdens de opleiding heel vlekkeloos verliep. Dat helpt wel.” 

Toepassen in je werk 

“Ik kwam er tijdens de studie achter dat ik sommige dingen op gevoel al toepaste in mijn werk. Het is dan wel heel fijn als je daarin tijdens de opleiding ook wordt bevestigd door de lessen en de theoretische onderbouwing. Door de praktijkgerichte manier van leren had ik er ook meteen wat aan in mijn werk”, aldus Marlene. 
 
De opleiding had ook een effect op Marlenes kijk op managen en manier van leidinggeven: “Ik ben door de opleiding meer gaan beseffen dat je er als manager voor je medewerkers bent en hen moet helpen hun werk zo goed mogelijk te doen. En ik ben me er bewust van geworden dat als je iets wilt veranderen of invoeren, je voor een goede onderbouwing moet zorgen. Je moet er eerst goed over nadenken en onderzoeken wat er kan en hoe je dat het beste kunt aanpakken.” 

Verschillende managementstijlen 

Als manager kun je verschillende stijlen toepassen: de leider, de ondernemer, de coach of de organisator. Marlene: “Door de opleiding ben ik meer een coachende manager geworden. Ik heb geleerd meer het gesprek aan te gaan met medewerkers en ze zelf na te laten denken over hoe ze het ook anders kunnen doen. Maar het hangt ook wel af van de medewerker met wie je te maken hebt. De een heeft coaching nodig om het daarna zelf op te pakken en de ander heeft meer leiding nodig. Je kunt dus niet iedereen op dezelfde manier benaderen. Ik wissel dan ook regelmatig af tussen de verschillende managementstijlen of ik combineer meerdere stijlen.” 

Kies jouw opleiding management in de zorg 

Wil jij jezelf net als Marlene ontwikkelen als manager in de zorg? Bij ISBW vind je verschillende opleidingen die speciaal zijn gericht op dit vakgebied. Bekijk al onze opleidingen voor management in de zorg of neem contact op met onze opleidingsadviseurs, dan kijken we samen welke opleiding het beste bij jouw ontwikkelbehoeften past.