Menu
ISBW logo

Hybride werken wordt het nieuwe normaal. Hoe zorg je voor verbinding?

Veel mensen werken sinds het begin van de coronacrisis zoveel mogelijk thuis. In het begin was vooral een kwestie van improviseren en aanpassen. Vooral voor de managers en leidinggevenden. Want hoe houd je medewerkers betrokken en gemotiveerd? Inmiddels begint iedereen weer de weg naar kantoor te vinden, maar hybride werken is een term die steeds vaker valt. Deels thuis werken en deels op kantoor wordt het ‘nieuwe normaal’. 

Daarbij wordt het kantoor van de toekomst meer een ontmoetingsplek voor het onderhouden van de sociale binding met je collega’s. Onderzoek wijst uit dat een verhouding van drie dagen op kantoor en twee dagen thuis de voorkeur heeft. 

Teamspirit

Op kantoor voel je al snel of het goed zit met de teamspirit. Het groeit al door simpelweg koffie voor elkaar te halen, of door samen te lachen om een blunder. Verbinding is dus belangrijk. Maar hoe doe je dat op de dagen dat je medewerkers ergens anders zitten en niet altijd op dezelfde dagen naar kantoor komen? 

Vang dat op met regelmatig vergaderen met het hele team via beeldscherm. Je medewerkers zien elkaar dan ook en lichaamstaal en gezichtsuitdrukking zijn van extra grote betekenis voor het gevoel van verbondenheid. Geef bij zo’n videovergadering ook iedereen even het woord. Bij 1-op-1-gesprekken is het belangrijk dat je oprechte interesse toont. Stel open vragen over hoe ermee gaat. Niet over het werk maar ook over bijvoorbeeld de gezondheid en hoe de thuissituatie is. Dat levert zinvolle informatie op en je medewerker voelt zich betrokken.

Vertrouwen geven

Verder is het goed om wat controle los te laten, je teamleden vertrouwen geven en hen ondersteunen waar je kunt. Stimuleer dat medewerkers onderling werk afstemmen en stimuleer hun ondernemerschap. Ten slotte werkt het ook goed als je de kernwaarden van de organisatie benoemt en zegt dat jullie hiervoor staan en dit jullie als groep verbindt.

Wil je meer weten over managen op afstand? Lees dan onze whitepaper over dit onderwerp.