Menu
ISBW logo

Hoe vergroot je jouw effectiviteit als manager?

Hoe effectief ben jij als manager? Hoe weet je dat? Hoe kun je jouw effectiviteit vergroten? Dit zijn essentiële vragen als het gaat om het vergroten van je effectiviteit als manager. Als we naar het model van Quinn kijken, zien we acht stijlen van leidinggeven. Die acht stijlen zijn weer verdeeld over vier kwadranten. 

In het mensgerichte kwadrant vind je de mentor en de stimulator. Zij richten zich vooral op de ontwikkeling van mensen en het verbeteren van de samenwerking. Daarbij gaan ze ervan uit dat betrokkenheid van mensen leidt tot betere inzet. Het zijn leiderschapsstijlen van zorgzaamheid, faciliteren, ondersteunen en helpen.
 
Het resultaatgerichte kwadrant wordt vertegenwoordigd door de producent en de bestuurder. De belangrijkste doelen zijn hier productiviteit en winst. Een productieve werkomgeving en plannen en doelen staan bij deze stijlen voorop.
 
De controleur en de coördinator bevinden zich in het beheersgerichte kwadrant. Stabiliteit en continuïteit zijn de factoren waar het hier om gaat. Alles moet volgens de regels en alles wordt geregistreerd.
 
Het laatste kwadrant is helemaal gericht op aanpassing en vernieuwing. Hier vind je de innovator en de bemiddelaar. Verandering, creativiteit, onderhandelen en ideeën staan voorop bij deze stijlen. Een effectieve leider beheerst volgens Quinn meerdere stijlen, zodat hij de stijl kan kiezen die op dat moment het meeste effect sorteert. Welke van deze stijlen je ook gebruikt, er zijn altijd manieren om je effectiviteit te vergroten.

10 tips voor effectief management:

  1. Creëer betrokkenheid door actief om feedback te vragen. Het is wel belangrijk dat je vervolgens ook iets doet met die feedback.
  2. Daarnaast is het goed om behaalde successen te vieren. Vergeet daarbij ook de kleine successen niet.
  3. Wees ook vooral niet te voorzichtig en durf risico’s te nemen.
  4. Daar sluit naadloos op aan dat je in mogelijkheden moet denken en vooral niet in beperkingen.
  5. Het is dan ook logisch om je aandacht te richten op jouw eigen sterke punten én op de sterke punten van anderen.
  6. Zeg ook niet altijd overal ‘ja’ op. Durf eens wat vaker nee te zeggen. Als je dat doet, zul je merken dat je ook gemakkelijker de volgende tips toe kunt passen.
  7. Denk goed na over wat nu écht belangrijk is en neem daar meer tijd voor.
  8. Je weet dat stilstand gelijk is aan achteruitgang, dus grijp iedere kans aan om iets nieuws te leren.
  9. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je verhoogt de effectiviteit ook als je zorgt voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning.
  10. Ten slotte nog één tip: vergeet niet te lachen. De boog kan niet altijd gespannen zijn.