Menu
ISBW logo

Hoe maak je ontwikkelafspraken met je medewerkers?

Als manager wil je dat je medewerkers blijven groeien in hun functie. Hiervoor is het ontwikkelgesprek geschikt. Maar op basis van wat bepaal je nou wat iemand moet leren? 

De kunst voor jou als manager is om de juiste informatie te verzamelen over hoe de medewerker binnen zijn functie of vak groeit. Hoe presteert hij in zijn functie, hoe zit het met de houding en hoe zit het met de kunde? Hierbij kun je het volgende stappenplan aanhouden:

  •  Eerst stel je vast op welk niveau de medewerker functioneert in zijn vak. Hoe complex of eenvoudig zijn de taken die hij uitvoert?
  • Daarnaast ga je kijken naar wat nou relevante elementen zijn die onderdeel uitmaken van de functie: hoe belangrijk is het om creatief te zijn, om goed samen te werken met collega’s binnen en buiten het eigen team? In hoeverre is het belangrijk om te netwerken, je eigen toegevoegde waarde te laten zien, innovatievermogen, enzovoort? Vaak helpt het hierbij om een zogenoemde ‘vlootschouw’ te doen: wie vervult de rol met verve binnen het team, en wie minder? Wat zie je in gedrag bij de topper(s) en wat zie je (niet) in gedrag bij de achterblijvers? Door een dergelijke vlootschouw wordt het beeld vaak duidelijk van wat je eigenlijk verwacht in deze functie van iedere medewerker. Dit helpt om de ontwikkelnoodzaak in kaart te brengen.
  • Een ander belangrijk punt om mee te nemen is hoeveel ervaring de medewerker heeft in de functie: komt hij net kijken, of heeft hij soortgelijke functies al eerder uitgevoerd? Ook ga je nog even na waar je de medewerker zou plaatsen qua werkhouding: is hij afhankelijk, onafhankelijk of wederzijds afhankelijk als het gaat om het totale functioneren?


Op basis van deze elementen kun je een analyse maken als het gaat om de ontwikkelnoodzaak: gaat het om kennis, vaardigheden of attitude? Wat is er nodig om verder te groeien in de functie? 

Wat wil je medewerker?

Met deze tips heb jij als manager een beeld van hoe de medewerker verder kan groeien en kun je ontwikkelafspraken maken. Maar vergeet vooral niet om aan je medewerker te vragen wat hij zélf wil. Wat wil hij bereiken? Wat heeft hij hiervoor nodig? Misschien komt je medewerker met iets waar jij helemaal nog niet aan gedacht had.

Meer tips voor (beginnende) managers

Als beginnende manager komt er veel op je af. Ineens ben je verantwoordelijk voor het behalen van team- of afdelingsdoelstellingen, je moet je (opnieuw) verhouden tot de mensen die je aanstuurt, en wie heeft je agenda nou zo volgepland? Bij ISBW krijgen we veel vragen van beginnende managers. Daarom hebben we de whitepaper ‘Effectief management’ gemaakt. Deze whitepaper staat vol met praktische tips die je meteen kunt toepassen, zodat je de effectieve manager wordt die je wilt zijn. Download de gratis whitepaper.

ISBW trakteert: volg nu je opleiding voor € 399,-

ISBW is dé opleider voor effectieve managers. Inmiddels al 90 jaar. En dat willen we vieren! Daarom geven we 90 (beginnende) managers de kans om zich in 90 dagen te ontwikkelen met de opleiding Effectief Leiderschap. Schrijf je in voor een opleiding die start in december 2021 en betaal slechts € 399,- i.p.v. € 1.705,- (excl. btw)! Lees meer en ontdek de voorwaarden op isbw.nl/90-managers.