Menu
ISBW logo

Hoe inspireer je medewerkers om het beste uit zichzelf te halen?

Herken je dat? Dat je door de drukte van alledag de dingen bijna automatisch doet, alsof je een checklist afwerkt? Je bent helemaal niet bezig met ‘waarom je de dingen doet die je doet’. Je werk is misschien wel gedaan, maar geeft het je ook energie? En ben je eigenlijk wel in staat geweest anderen te inspireren?
 
Werk maakt zo’n groot deel uit van je leven, dat het essentieel is om bevlogenheid te ervaren in je functie. Met die energie kun je namelijk anderen prikkelen het beste uit zichzelf te halen. Ongeacht je positie in een organisatie, of je nu direct leidinggeeft of niet, moet je als leider kunnen optreden en mensen in beweging zien te krijgen. Iedereen staat immers in verbinding met anderen en oefent bewust of onbewust invloed uit op die omgeving. Hoe mooi zou het zijn als je ongeacht je positie kunt zorgen voor inspirerend leiderschap, waarmee je jezelf en anderen blijer maakt, de organisatie leuker en de resultaten beter? 

Geraakt worden

Nu lijkt het wel of tegenwoordig iedereen het over inspireren heeft. Inspirerend wonen, een inspirerende tekst of spreker, alles om te zorgen voor een inspirerend leven. Maar wat is dat dan: inspirerend zijn? Een ding is zeker, het is vooral persoonlijk en afhankelijk van de situatie. Zo kun je geraakt worden door een bepaalde foto, een speciaal muziekstuk of door iets wat iemand tegen je zegt. Er komt als het ware een verbinding tot stand tussen jou en dat wat je raakt. Inspiratie zorgt ervoor dat wat je hoort, ziet, voelt of proeft, blijft hangen.
 
De vraag is hoe je dit tot stand brengt in je functie en daarmee ook nog anderen kunt raken. Voordat je anderen kunt inspireren, moet je zelf eerst geïnspireerd raken. Daarvoor moet je weten wat je droom is en hoe je daar concrete invulling aan geeft. Leven met een droom is waarin gepassioneerde en succesvolle mensen zich onderscheiden. Als je het lastig vindt dit te benoemen, probeer je dan eens te herinneren waar je echt plezier aan beleeft. Zie je het voor je? Voel je de energie? 

Geest in werk leggen

Inspirerend leiderschap ontstaat dus van binnenuit. En het mooie is, het is in ieder van ons aanwezig. Je moet het alleen beschikbaar maken! Daarvoor heb je een brok nieuwsgierigheid nodig en moet je over voldoende zelfkennis beschikken. Wanneer je levensvragen als ‘wie ben ik echt?’, ‘wat drijft mij?’, ‘waarom doe ik wat ik doe?’ en ‘wat wil ik bereiken?’ kunt beantwoorden, dan kun je je leiderschap inspirerend inzetten. Je legt daarmee als het ware je geest in je handelen, inzet en betrokkenheid.
 
Jouw medewerkers, partners of collega’s moeten deze taal wel kunnen lezen. Delen van je kennis, ervaring en emotie is één, maar de mensen in je omgeving moeten dit ook als uitnodiging zien zichzelf te zijn met hun eigen kwaliteiten. Oftewel, dat ze ook hun geest in hun werk gaan leggen. Dat ze zich toestaan te groeien en daarmee de hele afdeling, het team of zelfs de organisatie betere prestaties laten leveren. 

Inspirerend bezig zijn

Met je vak- en zelfkennis en specifieke ervaring geef je daarvoor de aanzet. Maar dan begint het pas! Met aandacht voor de wensen en doelen van de mensen met wie je samenwerkt, kun je pas echt inspirerend bezig zijn. Dat bereik je door alle kanten van jezelf in je werk te laten zien, dus ook die kwetsbare. Toon je je eigen kwetsbaarheid, dan geef je jezelf en anderen ruimte om mens te zijn en te groeien. Jouw menselijkheid en bevlogenheid zorgen voor extra impact.

Inspiratietips

Wil je meer inspirerend leidinggeven? Maak dan gebruik van deze tips:

  1. Maak dagelijks ruimte in je agenda voor een moment van inspiratie.
  2. Volg een training/cursus/seminar waarmee je persoonlijk groeit.
  3. Zoek mensen die jou inspireren.
  4. Breid je zelfkennis uit.
  5. Laat jezelf zien in je authentieke versie.
  6. Toon oprechte belangstelling voor je omgeving.
  7. Stimuleer de mensen om je heen te groeien als mens en in hun werk.
  8. Vertel je verhaal en neem mensen erin mee

Treffen in het hart

Vroeger draaide het om zekerheid, ging het bij leiderschap (management) om plannen en controleren en ontleende de leider (baas) zijn identiteit aan hiërarchie, kennis en bedrijfsdoelstellingen. Maar in het inspiratietijdperk wil je als mens iets zinvols doen met je leven. Nu gaat het om creativiteit, de juiste mentaliteit en het beste uit anderen kunnen halen. Je bent op zoek naar zingeving en toegevoegde waarde. In jezelf en in je werkomgeving. Als je jezelf en anderen weet te treffen in het hart, dan ben jij inspirerend.
 
Miranda Kampers - spreker, trainer, coach en auteur van De beste versie van jezelf! In drie maanden klaar voor je carrièreboost 

Meer inzicht met een opleiding

Meer weten over inspirerend leidinggeven? Met bijvoorbeeld onze praktijkgerichte en efficiënte Post HBO opleiding Inspirerend Leidinggeven en Coaching krijg je hier in korte tijd meer inzicht in. Kijk op www.isbw.nl/leidinggeven.