Menu
ISBW logo

Hoe groei je door in de richting van manager?

Je hebt je vaardigheden aangescherpt, misschien een training gevolgd en de afgelopen jaren uitgeblonken als werknemer. Al dat harde werken heeft je naar de volgende stap op jouw carrièrepad gebracht: het management. Maar is dat wel de volgende stap? Of sta je op een splitsing in dat pad? Zo’n carrièremove is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Manager zijn is allesbehalve gemakkelijk, maar je kan wel degelijk succesvol zijn: je neemt nieuwe verantwoordelijkheden op je, je groeit als individu en helpt anderen hun potentieel te bereiken. Benieuwd hoe jij in die felbegeerde richting van startende manager groeit?

Groei!

Echt goed zijn in je huidige rol is een eerste vereiste. In veel organisaties, vooral de grotere, moet je aantonen dat je al optreedt als manager of de vaardigheden van een manager oefent voordat je überhaupt een promotie krijgt. De vaardigheden en capaciteiten van managers verschillen immers van die van een individuele medewerker. Je moet daarom blijven groeien en jezelf blijven ontwikkelen, persoonlijk én professioneel. Toon een groeimindset. Zoek naar kansen om nieuwe vaardigheden, kennis en ervaringen op te doen die je voorbereiden om een team in een nieuwe rol te leiden.

Voeg waarde toe aan je team

Hard werken wordt beloond: laat zien wat je waard bent in je huidige rol en zorg ervoor dat je je beloften nakomt. Maar overdrijf het niet – jezelf tot waanzin drijven en het niet nakomen van je afspraken is eerder schadelijk dan nuttig. Besteed daarom aandacht aan je timemanagement én de kwaliteit van je werk.

Wees een mentor voor je teamleden

Sta open voor je teamleden en laat ze weten dat je er bent als zij jouw hulp nodig hebben. Als iemand een vraag heeft, kun je voorzichtig oefenen als coachende manager of het zijn van een mentor – dit zijn immers essentiële vaardigheden voor een goede manager.

Vind je stem

Wees niet bang om je uit te spreken tijdens vergaderingen. Wees in plaats daarvan altijd voorbereid met intelligente vragen, inzichten en suggesties. Open de deur voor discussie en wees bereid om van gedachten te veranderen als iemand anders een goed idee heeft.

Leer het grotere geheel kennen

Ontwikkel je zakelijke inzicht en vraag, indien mogelijk, om deel te nemen aan de vergaderingen met het managementteam. Let eenmaal aanwezig goed op en maak aantekeningen. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent, en wat je leert zal nuttig zijn in jouw verdere carrière.

Vraag om advies en zoek steun

Je manager is geen gedachtelezer. Tenzij je hem of haar vertelt dat je hogerop wilt komen in de organisatie, zal hij of zij niet weten dat je geïnteresseerd bent in een nieuwe functie als manager. En om je een duwtje in de goede richting te geven: een goede manager zal je altijd verder willen helpen op jouw carrièrepad.

Netwerken!

Relaties zijn essentieel voor je carrière. Probeer daarom regelmatig met een nieuw contact koffie te drinken; dat kan een lid van het managementteam zijn of een collega op je eigen niveau. Het gaat erom dat je nieuwe mensen ontmoet en fijne werkrelaties opbouwt – en aarzel daarna niet om ze toe te voegen op LinkedIn. Je weet nooit waar iemand terecht komt en welke kansen hij of zij jou kan bieden.

Ben je na het lezen van deze blog nóg geïnteresseerder om in de richting van manager te groeien? Onderzoek doen naar relevante opleidingen die jou verder helpen op dit pad is dan een goede eerste stap. Bij ISBW weten we dat er geen one-size-fits-all benadering van onderwijs is – daarom helpen onze persoonlijke studieadviseurs je graag verder om het beste programma te vinden bij jouw planning, leerstijl en carrièredoelen. Zet zo je eerste stap naar een toekomst als startende manager met de begeleiding van ISBW!