Hoe ga je om met weerstand?

Natuurlijk wil je dat iedereen het eens is met je plannen en iedereen keurig netjes zijn werk doet. Maar waar mensen samenkomen, wordt gebotst. Dat medewerkers ontevreden zijn of je tegenspreken is niet erg: het geeft jou weer de kans om hier op de juiste manier mee om te gaan. Ontdek hoe in deze blog.

Schiet niet direct in de verdediging

Als je een bepaalde richting op wil en iemand vertoont weerstand, is doordrukken of verdedigen een natuurlijke reactie. Het vervelende is dat dit nog meer weerstand oproept. Probeer in plaats daarvan eerst echt te luisteren naar wat je medewerkers zeggen, en hun standpunt te begrijpen.

Negeer de toon

Laat je niet meeslepen in de manier waarop iemand reageert. Accepteer de reactie (irritatie, boos, nors, stug, teruggetrokken, enzovoort) en blijf zelf zo neutraal mogelijk.

Probeer te begrijpen

Achter elke weerstand zit een reden. Probeer te achterhalen waarom iemand weerstand vertoont.

  • Stel vragen: ‘Je bent het er niet mee eens?’, ‘Wat vind je niet goed aan het voorstel?’
  • Vat samen: ‘Jij ziet grote problemen in de werkdruk ontstaan als we hiermee doorgaan.’
 

Buig weerstand om 

Als je de reden achter de weerstand hebt gevonden, kun je beter kiezen wat je moet doen om deze weerstand weg te nemen. 
Bijvoorbeeld:

  • informatie geven bij misverstanden/onduidelijkheden;
  • bewijzen leveren bij twijfel/argwaan;
  • voorstellen doen om reële problemen aan te pakken.


Tip: bij deze laatste stap kun je de vraag ook bij de ander terugleggen: ‘Wat kan ik doen om je twijfels weg te nemen?’

Meer tips voor (beginnende) managers

Als beginnende manager komt er veel op je af. Ineens ben je verantwoordelijk voor het behalen van team- of afdelingsdoelstellingen, je moet je (opnieuw) verhouden tot de mensen die je aanstuurt, en wie heeft je agenda nou zo volgepland? Bij ISBW krijgen we veel vragen van beginnende managers. Daarom hebben we de whitepaper ‘Effectief management’ gemaakt. Deze whitepaper staat vol met praktische tips die je meteen kunt toepassen, zodat je de effectieve manager wordt die je wilt zijn. Download de gratis whitepaper.

ISBW trakteert: volg nu je opleiding voor € 399,-

ISBW is dé opleider voor effectieve managers. Inmiddels al 90 jaar. En dat willen we vieren! Daarom geven we 90 (beginnende) managers de kans om zich in 90 dagen te ontwikkelen met de opleiding Effectief Leiderschap. Schrijf je in voor een opleiding die start in december 2021 en betaal slechts € 399,- i.p.v. € 1.705,- (excl. btw)! Lees meer en ontdek de voorwaarden op isbw.nl/90-managers.