Menu
ISBW logo

Het verschil tussen een manager, leidinggevende en leider

Is een leidinggevende hetzelfde als een manager? En is dat dan altijd een leider? De termen manager, leidinggevende en leider worden nog weleens door elkaar gehaald. Ontdek de verschillen in deze blog.

Manager of leidinggevende?

Als manager ben je officieel de (eind)verantwoordelijke voor het behalen van de organisatie- of afdelingsdoelen. Om dit te realiseren, heb je verschillende taken: je gaat ondernemen, coachen, organiseren en leiding geven. Je bedenkt innovatieve plannen, lost problemen op en stuurt mensen aan.

Als je leidinggevende bent, dan geef je leiding aan een team of afdeling. Dit wordt vaak overkoepelend gebruikt. Soms heet de functie daadwerkelijk leidinggevende, andere keren wordt dit woord gebruikt om aan te duiden dat iemand een manager of teamleider is.

De leider

Een leider is weer een ander verhaal: dat is geen afgebakende functie, maar iets dat je bent door hoe je je gedraagt. Een leider zien we als iemand die als katalysator functioneert. Je opereert vanuit een visie en kunt deze overdragen aan anderen. Je inspireert anderen en zorgt voor beweging.
Leiderschap is wat ons betreft een instelling of een grondhouding die je kunt ontwikkelen als manager. Leidinggeven zien we als het uitoefenen van leiderschap en is succesvol als je mensen in beweging krijgt in de richting die je voor ogen hebt.

De manager als leider

Een goede manager is ook een leider. Het is namelijk belangrijk dat jij het voortouw neemt en dat je je jouw mensen hiermee inspireert. Maar het is slechts een onderdeel van je functie, want daarnaast heb je ook andere rollen: namelijk die van ondernemer, coach en organisator.

Leiderschapsopleidingen voor managers

Ben jij manager en wil je jezelf verder ontwikkelen als leider? Daar vind je bij ISBW verschillende opleidingen voor.
Wil je meer uit jezelf en je team halen? In de opleiding Post HBO Inspirerend Leidinggeven van ISBW ga je op zoek naar je eigen inspirerende kracht en leer je hoe je die inzet in je werk en overbrengt naar je medewerkers. Na deze opleiding ben je in staat om met enthousiasme, maar ook met geduld, je team te motiveren tot het sneller behalen van betere resultaten.
 
Wil jij optimaal sturing geven aan verandering? Met de opleiding Post HBO Leidinggeven aan Verandering verwerf je praktische en direct toepasbare kennis en inzichten op het gebied van verandermanagement. Door goed inzicht in de verandering en de gevolgen ervan, heb je meer grip op het sturen van de verandering en het creëren van draagvlak. Je krijgt dit inzicht en leert nieuwe vaardigheden toepassen in deze opleiding, zodat je succesvol leiding geeft bij veranderingen in je organisatie.
 
Ben je op zoek naar een training op Masterniveau? In de Executive Master Strategisch Leiderschap en Verandering vergroot je in korte tijd je inzichten en vaardigheden op het gebied van strategie en leidinggeven bij veranderingen in organisaties. Je ontwikkelt veranderstrategieën en werkt aan het implementeren van veranderingen in je organisatie. Je ontwikkelt je tot een leider met een toekomstgerichte visie die verbeteringen doorvoert en die weerstand ombuigt naar enthousiasme.

Persoonlijk advies

Heb je nog vragen over onze opleidingen, of wil je persoonlijk advies bij het kiezen van je opleiding of training? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 – 7 604 800 of stel je vraag online. Onze opleidingsadviseurs helpen je graag verder!