Menu
ISBW logo

“Door jezelf uit te dagen, kun je jezelf verbeteren”

Rick Geurts is scrum master bij ASML. Hij is in april gestart met de opleiding Effectief Leidinggeven. Rick vertelt waarom hij voor deze opleiding koos en wat hij hiermee wil bereiken. Rick: “Ik ben altijd wel bezig met mezelf op een of andere manier te verbreden”

Mensen en techniek

Inmiddels doet Rick dit werk al 2 jaar. “Bij ASML maken we machines die chips kunnen maken voor in computers en telefoon,” vertelt hij. “We zeggen ook wel: chips zijn de nieuwe olie. De economie heeft chips nodig om te kunnen groeien.”

Als scrum master geeft Rick leiding aan verschillende projecten binnen de organisatie. “De ene keer gaat het project technisch heel diep, de andere keer ga je weer aan de slag met onderwerpen die vooral heel organisatiegevoelig zijn. Dus dan ben je weer op een hele andere manier aan het werken. Maar waar het uiteindelijk altijd op neerkomt: mensen lopen tegen een probleem aan, en dat probleem moet je oplossen. Dat is vaak ook een creatieve uitdaging.”

Jezelf verbeteren

Bij agile werken wordt de leiding over projecten opgeknipt tussen product owner en scrum master, legt Rick uit. “De scrum master is bezig met de manier waarop mensen werken. Hierbij zet je ook doelen op het gebied van waar je je als team heen wilt ontwikkelen en hoe je in de toekomst wilt werken.”

Als scrum master staat hij “middenin het werk, dus soms ook middenin de chaos. Ik ben momenteel veel bezig met: hoe zorg ik voor een optimale werkwijze? Als scrum master probeer je je teamleden zo goed mogelijk te helpen, maar soms is het lastig om te zien hoe je hoe je bepaalde dingen het beste kan aanpakken. Hier wil ik graag beter in worden.”

Hij vervolgt: “Dat is ook waarom ik deze opleiding heb gekozen, om nieuwe dingen te leren en mezelf uit te dagen. Door jezelf uit te dagen, kun je jezelf verbeteren.”

In zijn opleiding wil hij ontdekken welke manieren er zijn om de werkwijze van een team te verbeteren. “Maar ook hoe anderen ertegenaan kijken, en van anderen leren.” In april begint hij aan zijn opleiding. “Managementopleidingen lijken me vaak veel blabla, maar dit ziet er echt uit alsof het ergens over gaat.”

Manager geworden

Rick heeft een achtergrond als bedrijfskundige. “Ik ben altijd wel bezig met mezelf op een of andere manier te verbreden,” vertelt hij. “Ik heb de ambitie om leiding te geven op mijn eigen manier. Niet voor de status, maar ik wil wel graag weten hoe je van een plek en gezonde en professionele werkomgeving kunt maken.”

Wat bevalt hem goed aan zijn rol? “Dat ik nu op mijn eigen manier – samen met anderen – toch complexere problemen kan aanpakken. Want de problemen waar wij mee aan de slag gaan, zijn nooit alleen maar technische problemen. Het gaat ook over: waarom zie ik dit probleem, wat is er écht aan de hand? Kijken we wel naar de goede dingen? Zijn er misschien barrières aan in de communicatie waardoor dit probleem is ontstaan?”

Hij vervolgt: “Elk team staat weer voor unieke uitdagingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het moeilijk is om werk in te plannen, omdat je afhankelijk bent van je klant. Daardoor werken mensen soms heel ad hoc en geloven medewerkers – maar overigens ook het management en de product owner – dat het niet beter kan. Als je er op een open manier ingaat en ervoor zorgt dat mensen beter gaan communiceren en vooruitdenken, dan blijkt ineens dat die manieren er wél zijn. Dat vind ik leuk om mee bezig te zijn.”

Hoofd- en bijzaken onderscheiden

Wat minder leuk is aan zijn werk, zijn de vele – soms overbodige – meetings. “Die probeer ik altijd de goede richting in te duwen, maar je moet ook de rest zover krijgen om hierin mee te gaan. Wat ik ook lastig vind, is als mensen een probleem hebben, maar te trots zijn om samen met het team open na te denken over een oplossing.” Hoe gaat hij daarmee om? “Ik vind het belangrijk om echt contact te maken met mensen. Als ik mezelf kwetsbaar opstel, dan ontspannen ze vaak wel een beetje. Ik herinner ze dat je het niet alleen hoeft te doen.”

Wat is volgens hem de belangrijkste eigenschap van een goede manager? “Dat je hoofd- van bijzaken kunt onderscheiden. Het is belangrijk dat je werk echt waarde toevoegt en ergens over gaat. Niet dat alles formeel volgens het boekje doet, maar de kern van wat er gebeurt mist.”

Wat wil hij bereiken als manager? “Mijn doel is dat de mensen in mijn team tot bloei kunnen komen. Dat de potentie die ze in zich hebben er maximaal uitkomt. Dat ze ook effectief kunnen bijdragen aan de organisatie en daar trots op kunnen zijn.”

Als manager ben je van alle markten thuis 

Wanneer je voor een groot prestigieus bedrijf als ASML werkt, is het belangrijk dat je als manager van alle markten thuis bent. Net als Rick moet je je constant blijven ontwikkelen om effectief te blijven in je werk. Ben jij nieuwsgierig naar de opleiding die Rick heeft gevolgd? Bekijk dan onze HBO Module Effectief Leidinggeven. Of zijn er andere vaardigheden waarin jij je graag verder wilt ontwikkelen? Check dan ons volledige aanbod, met nieuwe opleidingen als de Training Doelgroepgericht Presenteren voor Managers of de HBO Financieel Management

Ben jij er nog niet helemaal uit welke opleiding of training het beste bij jouw ontwikkelwensen past? Plan dan geheel vrijblijvend een persoonlijk studieconsult met ons in, dan helpen onze opleidingsadviseurs je op weg.