Menu
ISBW logo

Diversiteit op de werkvloer vergroten? Zo doe je dat

Veel managers willen graag meer diversiteit in hun team. Diversiteit leidt namelijk tot betere prestaties, zegt 62% van de managers in ons onderzoek De ManagementScore 2022. Maar hoe verhoog je eigenlijk de diversiteit in je team?

Meer diversiteit is nog niet zo makkelijk

Diversiteit op de werkvloer kan zich op verschillende manieren uiten: denk aan diversiteit in culturele achtergrond, gender, religie en met of zonder beperking. Meer dan de helft van de managers (52%) geeft aan bezig te zijn met de diversiteit van hun team. Vooral voor managers met teams groter dan 20 personen is dit belangrijk: meer dan twee derde (68%) van deze managers doet dit. Toch draagt minder dan de helft van alle managers (47%) actief bij aan de diversiteit op de werkvloer. Kortom: diversiteit realiseren is makkelijker gezegd dan gedaan.
 
Benieuwd naar wat managers nog meer zeggen over diversiteit, hybride werken, goed werkgeverschap en meer? Download hier het hele onderzoek De ManagementScore 2022.

Stappen voor meer diversiteit

Hafid Ballafkih, Lector Arbeid en Human Capital in Transitie aan de HvA, ziet ook dat organisaties meer bezig zijn met diversiteit. “Wat minder goed lukt, is die stip op de horizon concreet handen en voeten geven. Een goed implementatieplan vraagt om meer dan alleen de wens van enkele diversiteitsupporters of van de diversiteitsmanager.”
 
In tegendeel: “Diversiteit vraagt in de meeste gevallen om intensieve aandacht en een lange adem,” schrijft hij in zijn blog voor ISBW. Volgens hem is er geen blauwdruk bij het implementeren van diversiteit op de werkvloer, omdat organisaties en afdelingen zo van elkaar verschillen.
 
De eerste stap is volgens Hafid om met mensen te praten die je niet zo snel spreekt. “Probeer het gesprek te voeren over verschillen en overeenkomsten met ruimte voor ongemak. Stel je oordeel uit en probeer te luisteren naar het perspectief van de ander om zo zelf een rijker perspectief te krijgen.” Lees de rest van de stappen in zijn blog.
 
Meer inzichten van Hafid over diversiteit horen? Hij was onlangs ook te gast in onze podcast ‘En opeens ben je manager’. Je vindt de podcast in je favoriete streamingsapp of op deze pagina.
 

Nieuw: volg een opleiding of training culturele diversiteit

Wil jij specifiek aan de slag met de culturele diversiteit binnen je team? Een opleiding of training kan je helpen om de kwaliteiten van cultureel divers personeel beter te herkennen en in te zetten.
 
Bij ISBW vind je nu ook diverse opleidingen en trainingen waarin je dit leert. Bekijk hieronder een greep uit het aanbod. En als je je inschrijft tussen 1 juni en 30 juni met de actiecode VBA2023, dan krijg je 10% korting op het lesgeld! Lees meer en schrijf je in:

Training Culturele Sensitiviteit (2 dagen)

Wil jij cultuurverschillen op de werkvloer leren herkennen en hier op de juiste manier op inspelen? Volg de Training Culturele Sensitiviteit. Met deze training krijg jij inzicht in hoe wij als mensen in elkaar zitten als we geconfronteerd worden met verschillen, en leer je jouw eigen gedrag en communicatie effectief aanpassen op mensen met andere culturen en perspectieven.

Intercultureel Leidinggeven (3 maanden)

Heb jij een team met mensen met verschillende culturele achtergronden? En wil je weten hoe je kunt leidinggeven met aandacht voor culturele diversiteit? Volg de opleiding Intercultureel Leidinggeven. Hierin leer je begrijpen wat in verschillende culturen belangrijk is en schep je een werkomgeving waarin iedere medewerker zich gewaardeerd voelt.

Kort HBO Crosscultureel Leidinggeven (6 maanden)

Wil jij weten hoe je het beste kunt omgaan met mensen met verschillende culturen, en hoe je je leiderschapsstijl kunt aanpassen per persoon? Volg de Kort HBO Crosscultureel Leidinggeven. Hierin krijg je inzicht in de verschillende culturele achtergronden en hoe die het denken en handelen kunnen beïnvloeden. Hierdoor kun je medewerkers met verschillende culturele achtergronden verbinden en aan dezelfde doelstellingen laten werken.

Contact met ISBW

Heb je vragen over onze opleidingen? Of wil je persoonlijk advies? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 – 7 604 800 of info@isbw.nl. We helpen je graag verder.