Menu
ISBW logo

4 tips voor het aansturen van zelfsturende teams

De term ‘zelfsturende teams’ doet misschien vermoeden dat je als manager achterover kan leunen. De leden van het team zijn immers zélf verantwoordelijk voor de output. Toch speel je als manager een essentiële rol in het succes van een zelfsturend team. Die rol is alleen wat anders dan je gewend bent. Laat ons je op weg helpen met deze 4 tips.

Stel meetbare doelen op

Hoe de doelen worden bereikt: dat is de taak van het zelfsturend team. Maar de doelen opstellen, dat is aan jou. Wat moet het team bereiken? En in welke periode? Zorg dat het doel meetbaar is; maak het SMART en communiceer hier duidelijk over. Binnen de door jou opgestelde kaders kunnen ze zelf uitzoeken hoe ze het aanpakken.

Zorg voor duidelijke rollen

Wie doet wat? Een zelfsturend team is effectiever als je van tevoren duidelijk maakt wie welke rol in het team heeft. Zo ben je ervan verzekerd dat iedereen een deel van de verantwoordelijkheid draagt, in plaats van dat straks één iemand de kar moet trekken. Duidelijke rollen zorgen er niet alleen voor dat het doel sneller bereikt wordt, ook komt het de sfeer en het werkplezier in het team ten goede.

Wees geduldig

In een zelfsturend team moeten de teamleden gezamenlijk bepalen op wat voor manier ze hun doel bereiken. Als manager zul je soms de neiging hebben om te vertellen dat alles helemaal anders moet, maar zolang er geen onherstelbaar grote fouten gemaakt worden, kun je dat beter laten. De kracht van zelfsturende teams is juist dat ze door trial and error met inventieve oplossingen komen – misschien wel tot heel andere dan die jij had kunnen verzinnen.

Blijf aanwezig

Een zelfsturend team bestaat als het goed is uit ervaren medewerkers die weinig van je nodig hebben. Maar dat betekent niet dat ze níets meer van je nodig hebben. Op de achtergrond ben je er gewoon om de medewerkers te coachen bij hun werk. Zorg er daarom voor dat je alsnog op gezette tijden met ze overlegt (hoeveel nodig is, is natuurlijk afhankelijk van het team en het project) en dat je team weet dat ze je verder altijd kunnen bereiken.

Training zelfsturende teams

Wil je als manager beter zelfsturende teams leren coachen? In de training Coaching van Zelfsturende Teams ontwikkel je de vaardigheden om de juiste balans te vinden tussen kaders en ruimte. Je krijgt meer inzicht in de verschillende fases van teamontwikkeling en leert grip houden op samenwerking en onderlinge afstemming. Na afloop beschik je over de tools en vaardigheden om zelfsturende teams naar nog betere resultaten te begeleiden. Een absolute aanrader voor iedereen die zoekt naar handvatten om zelfsturende teams nog effectiever aan te sturen.

Persoonlijk advies

Heb je nog vragen over onze opleidingen, of wil je persoonlijk advies bij het kiezen van je opleiding of training? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 – 7 604 800 of stel je vraag online. Onze opleidingsadviseurs helpen je graag verder!