Menu
ISBW logo

Toelichting MBO

MBO College van onze businesspartner NCOI biedt een breed aanbod van praktijkgerichte en erkende opleidingen op verschillende MBO-niveaus. Je rondt deze opleidingen af met een officieel erkend MBO-diploma, waarmee je je waarde op de arbeidsmarkt sterk vergroot. Naast erkende MBO-opleidingen kun je ook kiezen voor een deelprogramma op MBO-niveau. Met het afronden van zo’n programma heb je niet alleen een zeer gewaardeerd instituutsdiploma van NCOI op zak, maar kun je ook mogelijk doorstromen naar een van de erkende MBO-opleidingen van NCOI. Zo biedt MBO College van NCOI antwoord op elke opleidingsvraag. 

Aanpak voor volwassenen 

De opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor volwassenen die graag een erkend MBO-diploma willen behalen. Of je nu aan een carrièreswitch denkt, wilt herintreden of al in een bepaalde branche werkt, het past allemaal bij onze aanpak. Je krijgt intensieve en persoonlijke begeleiding van praktijkgerichte docenten, zowel tijdens de klassikale bijeenkomsten als via de online leeromgeving.  

Erkende opleidingen 

NCOI heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kunnen de opleidingen officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken. Dit betekent dat de diploma’s van de MBO-opleidingen bij wet gelijkgesteld zijn aan die van reguliere onderwijsinstellingen. Onze opleidingen voldoen dan ook aan strikte kwaliteitseisen. 

Flexibel studeren 

Je kunt de MBO-opleidingen door heel Nederland volgen, zowel ’s avonds, overdag of op zaterdag. Bij elke opleiding staat aangegeven waar de opleiding wordt verzorgd en wanneer je kunt starten. De meeste MBO-programma’s worden ook via e-learning of in een virtual classroom aangeboden. 

Deelprogramma's en doorstromen 

We bieden behalve volledige, erkende MBO-opleidingen ook heel interessante deelprogramma's aan. Deze deelprogramma's maken deel uit van een volledige opleiding en voldoen dus aan dezelfde kwaliteitscriteria als de volledige opleidingen. Een belangrijk voordeel van deelprogramma's is dat je precies die onderwerpen kunt kiezen die jou aanspreken. Je kunt na het deelprogramma besluiten dat je je wilt inschrijven voor de volledige, erkende opleiding. Je krijgt dan mogelijk bij inschrijving vrijstelling voor de gelijknamige onderdelen die je hebt behaald. Met deze vrijstellingen studeer je vervolgens versneld verder naar een erkend MBO-diploma. 

Erkend MBO: intake en begeleiding 

Voorafgaand aan de opleiding vindt er een telefonische intake plaats. Daarin wordt uitgebreid met je doorgenomen hoe de opleiding aansluit op jouw wensen en mogelijkheden. Tijdens de opleiding heb je een professionele studiebegeleider. Deze begeleider heeft regelmatig contact met je en is tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor je vragen. Naast deze persoonlijke begeleiding bieden we klassikale bijeenkomsten. In deze bijeenkomsten krijg je uitleg over de opbouw van je opleiding, de voorbereiding van de bijeenkomsten en examens, het maken van een planning, het schrijven van een verslag en andere zaken waar je tegenaan loopt. Zo helpen we je met zorgvuldige en persoonlijke begeleiding naar het erkende MBO-diploma. 

Erkend MBO: afstuderen 

In de laatste fase van je opleiding werk je naar het praktijkexamen toe. Je maakt een aantal praktijkopdrachten en legt deze vast in een digitaal portfolio. Als je hebt deelgenomen aan de BeroepsPraktijkVorming (BPV) en de taal- en rekenexamens en de modules hebt afgerond met een voldoende kun je nu opgaan voor een assessment. Dit is een praktijkexamen waarin je laat zien dat je de vaardigheden beheerst. Als je een voldoende behaalt, ontvang je het officieel erkende MBO-diploma. 

Stage 

Leren doe je in de praktijk. Dit is het uitgangspunt voor alle MBO-programma’s. En dit geldt zeker voor de erkende opleidingen op niveau 2, 3 en 4. Daarom loop je stage. Stage binnen het MBO heet BeroepsPraktijkVorming (BPV). Heb je op dit moment een baan die past bij je opleiding? Werk je 2 dagen per week (16 uur) en is het bedrijf waar je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan heb je gegarandeerd al een stageplek en kun je meteen tijdens je opleiding stage lopen: je werkplek geldt dan als stageplek. 

Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan loop je stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt of je via het Stage Instituut wordt aangereikt .Tijdens je stage maak je diverse praktijkopdrachten die je uitwerkt. Je krijgt hierbij begeleiding. 

Taal- en rekenvaardigheden 

In de volledige, erkende MBO-opleidingen is deelname aan taal- en rekenvaardigheidsexamens een verplicht onderdeel. Afhankelijk van de opleiding die je volgt, maak je daarnaast ook het examen Engels. Wij bereiden je goed voor op de toetsen. Je maakt oefeningen om te zien wat je huidige niveau is. Als je niveau nog niet helemaal voldoet, is voldoende oefenmateriaal opgenomen om je vaardigheden op peil te brengen. Voor de taal- en rekenexamens worden examenkosten in rekening gebracht. Uitgebreide informatie over de examens en de wijze waarop je je kunt voorbereiden ontvang je bij de start van je opleiding. 

Afronding van modules en keuzedelen 

Alle beroepsgerichte modules worden met een examen afgerond. In de meeste gevallen is dit een praktijkopdracht. In sommige gevallen rond je de module af met een digitaal, mondeling of praktijkexamen. De resultaten van deze examens worden met een cijfer op je resultatenlijst vermeld. Informatie over de examenvorm ontvang je bij aanvang van je opleiding. Tijdens je opleiding volg je ook een keuzegedeelte. Dat is een gedeelte van de MBO-opleiding waar je zelf de keuze maakt in een richting die je verdieping in je vak biedt of juist meer ingaat op verbreding. Je maakt je keuze afhankelijk van je interesses en ook op basis van de mogelijkheden die er zijn. De omvang van het keuzegedeelte hangt af van het niveau waarop je de MBO-opleiding volgt. Zo is het keuzegedeelte bij MBO-niveau 2 minder groot dan bij MBO-niveau 4. Je wordt tijdens de intake geïnformeerd wat deze keuze voor jou inhoudt. 

Toelatingsprocedure en dossiervorming 

Voor de erkende MBO-opleidingen gelden de volgende toelatingsvoorwaarden. Voor de opleidingen op niveau 2 geldt dat je beschikt over een diploma lager beroepsonderwijs, VMBO basis of MBO entreeopleiding. Voor de opleidingen op niveau 3 en 4 geldt dat je met een MBO-diploma op niveau 2, een MAVO-, HAVO- of VWO-diploma kunt instromen. Ook kun je deelnemen aan een opleiding op niveau 3 en 4 met een VMBO-diploma (K, G, T) of een VBO-diploma met minimaal 3 vakken op C-niveau, waaronder Nederlands, en minimaal 3 vakken op B-niveau. Maar ook een overgangsbewijs naar het vierde studiejaar van HAVO of VWO is voldoende om aan deze opleidingen te kunnen deelnemen. Als je niet voldoet aan de formele toelatingseisen, dan kun je door middel van een uitgebreid intakegesprek en een toelatingstoets mogelijk alsnog worden toegelaten. In het intakegesprek staan je motivatie, je werkervaring en opleidingsachtergrond centraal. Als je je afvraagt of je aan de formele instroomeisen voldoet, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs. 

Erkenning van Verworven Competenties (EVC) 

Op basis van EVC wordt je werkervaring erkend in de vorm van een Ervaringscertificaat. Het is dan namelijk mogelijk dat je bepaalde onderdelen van de opleiding niet hoeft te volgen. 

Vrijstellingsaanvraag 

Je kunt in aanmerking komen voor vrijstelling op basis van gevolgde opleidingen. Je dient bij je aanmelding alle relevante certificaten/diploma’s te uploaden. Je verzoek wordt dan direct beoordeeld. Een vrijstellingsaanvraag is kosteloos. 

Kostenoverzicht MBO 

De prijzen van de volledige, erkende MBO-opleidingen vind je op onze website www.isbw.nl. We bieden je de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Dit kan per jaar, per kwartaal of per maand (alleen voor particulieren). Je mag kosteloos langer over je opleiding doen. Indien je dat wilt, kun je de termijnbedragen spreiden over een langere termijn. Dit wordt als optie in de intake met je doorgenomen. Meer informatie over de btw vind je in de praktische informatie. De specifieke prijzen van elk MBO-programma zijn opgenomen op de desbetreffende pagina van de opleiding.  

Studenten beoordelen ISBW met een 8,2!

Jouw 4 rollen als manager

Wist jij dat je als manager 4 verschillende rollen aanneemt? En welke taken bij welke rollen horen? Als je begrijpt hoe deze rollen in elkaar zitten, word jij effectiever als manager. Meer weten? 

Het Levenlanglerenkrediet (LLLK)


Ben je niet ouder dan 55 en heb je geen recht (meer) op studiefinanciering? Dan kun je tegen heel gunstige voorwaarden geld voor jouw opleiding lenen bij de overheid. Ook voor de HBO Bacheloropleidingen en Associate degree-opleidingen van ISBW. Lees meer over het Levenlanglerenkrediet.


 


Ben je niet ouder dan 55 en heb je geen recht (meer) op studiefinanciering? Dan kun je tegen heel gunstige voorwaarden
geld voor jouw opleiding lenen bij de overheid. Ook voor de HBO Bacheloropleidingen en Associate degree-opleidingen van
ISBW. Lees meer over het Levenlanglerenkrediet.


 
Hoe effectief ben jij als manager? Een belangrijke vraag om jezelf regelmatig te stellen: als je net begint, maar juist ook als je al heel ervaren bent. Om je hierin te inspireren, prikkelen en uitdagen kun je nu gratis het ISBW-boek over effectief management aanvragen. Wij sturen het naar je toe!​
Hoe effectief ben jij als manager? Een belangrijke vraag om jezelf regelmatig te stellen: als je net begint, maar juist ook als je al heel ervaren bent. Om je hierin te inspireren, prikkelen en uitdagen kun je nu gratis het ISBW-boek over effectief management aanvragen. Wij sturen het naar je toe!