banner
 • Gerichte kennis
 • Nieuwe skills
 • Jouw praktijk

Opleiding Lean Six Sigma Black Belt

Vermijd verspillingen en optimaliseer uw bedrijfsproces op het hoogste niveau - 1 jaar

Niveau
Praktijkopleidingen (MHBO en HBO)

Met de praktijkgerichte opleidingen van ISBW gaat u direct aan de slag met de kern. Geen onnodige theorie, maar concreet toegepast op de werkelijke praktijk. ISBW biedt u complete programma’s met alles wat u nu nodig heeft. Snel en direct toepasbaar in uw eigen werk. Daarnaast zijn deze programma’s een uitstekende start als u de ambitie heeft om verder te studeren en zelfs een erkende HBO-opleiding te gaan volgen.

Opleidingsvarianten
Brochure downloadenUitgebreide informatie in pdfDirect inschrijvenIn 5 minuten ingeschreven

035 - 7 604 800

Kunnen we je verder helpen?

Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder.
Algemeen

Voor u als manager is het vermijden van verspillingen door bedrijfsprocessen te optimaliseren een belangrijke taak. Helaas liggen oorzaken lang niet altijd voor de hand. Een handige en systematische methode om de oorzaken van verspillingen in kaart te brengen, is de Lean Six Sigma-methode. Hierbij gaat het om 2 belangrijke elementen: Lean thinking en een systematische onderzoekstechniek die de naam Six Sigma draagt. Als Black Belt beheerst u beide elementen, waardoor u efficiënt sturing kunt geven aan projecten. Zo verbetert u de bedrijfsprocessen op duurzame wijze. Het ontwikkelen van een attitude van Lean thinking door alle leden in uw onderneming is minstens zo belangrijk als het beheersen van kwantitatief onderzoek. Kortom, wanneer u een ambitieuze manager bent met een diepe belangstelling voor procesoptimalisering, is deze opleiding van grote toegevoegde waarde voor u. ISBW verzorgt deze training in samenwerking met Computrain.

Doelgroep

De opleiding voor Black Belts is bedoeld voor het hogere kader.

Vooropleiding

Uw vooropleiding ligt minimaal op HAVO-/MBO-niveau. Werkervaring kan een lager opleidingsniveau compenseren.

Voorbereidingstijd

De voorbereiding per bijeenkomst bedraagt ongeveer 5-7 uur.

Programma

U maakt zich het gedachtegoed van Lean thinking eigen en bent in staat deze attitude in uw dagelijkse praktijk toe te passen. U heeft kennis van het verzamelen, bewerken en het analyseren van dataverzamelingen en u kunt op deze wijze de dieperliggende oorzaken van verspillingen in bedrijfsprocessen zichtbaar maken. Door een continu proces van verbetering in te voeren en te handhaven bent u in staat om op succesvolle wijze belangrijke besparingen te bewerkstelligen.

Online leeromgeving

Alles wat u nodig heeft voor uw studie vindt u in onze moderne online leeromgeving. Hierin vindt u bijvoorbeeld een leerwijzer, praktijkopdrachten en extra praktijkinformatie. Ook kunt u via de leeromgeving communiceren met uw medestudenten en docent.

Programma

Studieprogramma

ISBW biedt u een kort en krachtig programma. Direct toepasbaar zonder ballast. Zeer ervaren trainers zorgen voor een professionele en resultaatgerichte aanpak. Dit gaat u beslist waarderen. ISBW verzorgt dit programma in samenwerking met Computrain. Daarmee bent u verzekerd van de juiste expertise. Samen met de praktijkgerichte aanpak van ISBW ontstaat voor u de best denkbare combinatie. Een kort en krachtig programma waarmee u uw kennis en vaardigheden snel ontwikkelt.
De basis van deze opleiding is de DMAIC-roadmap voor optimalisering van projecten. De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

Beschrijven (define)

 • Opzetten van een Lean Six Sigma-organisatie
 • Projectmanagement (Project Charter, DMAIC, Scrum)
 • Voice of the Customer en CTQ Flowdown
 • QFD - Quality Function Deployment
 • Process Performance Metrics & Meetsysteemanalyse (MSA)

Meten

 • Visualiseren van data met behulp van Minitab (Pareto, Bar Chart, Pie Chart, Dot Plot, Histogram, Box Plot, Time Series Plot, Scatter Plot)

Analyse

 • Statistische analyses
 • Analyseren van attributieve data
 • Hoshin planning, Project selection en Project tracking
 • Business Performance Measures (INK)

Identificatie

 • Identificeren en elimineren van verspillingen
 • Instrumenten voor probleemanalyse en brainstorming
 • Opzetten en uitvoeren van experimenten met behulp van Design of Experiments

Control

 • Organisatie van werkomgeving en activiteiten
 • Value Stream Mapping en procesverbetering
 • Lean Six Sigma-scan
 • Lean Accounting
 • Human resources
 • Leiderschap
 • Verbetermanagement

Officieel diploma

U wordt conform de eisen van de ASQ (American Society for Quality) opgeleid tot het internationaal erkende certificeringsniveau van een Lean Six Sigma Black Belt. Als u zich wilt certificeren bij de ASQ, dan dient u zich hiervoor zelf op te geven. De kosten van dat examen bedragen ongeveer € 459,-. De prijs is onder voorbehoud van tariefswijzigingen door APMG. Het 'Lean Six Sigma Black Belt'-certificaat van Computrain behaalt u door het theorie-examen succesvol af te ronden én een eindpresentatie over 2 succesvol uitgevoerde Lean Six Sigma-verbeterprojecten op Black Belt-niveau met een positief oordeel af te sluiten. Het theorie-examen is een Nederlandstalig examen dat bestaat uit 100 meerkeuzevragen. De kandidaat slaagt voor het theorie-examen als ten minste 70% van de vragen correct is beantwoord.
De eindpresentatie dient te gaan over ten minste 2 door de kandidaat-Black Belt uitgevoerde verbeterprojecten. Elk van deze verbeterprojecten moet een aantoonbare verbetering hebben laten zien van minimaal € 100.000,-. De presentatie duurt maximaal een halfuur en wordt ten overstaan van de examencommissie gehouden. De kandidaat-Black Belt slaagt voor dit praktijkdeel als het oordeel van de examencommissie positief is en de opdrachtgever van de betreffende verbeterprojecten (al dan niet schriftelijk) heeft verklaard dat de gepresenteerde resultaten zijn behaald.

Planning

Planning

De opleiding start in september 2016 en in februari 2017.

Opleidingsvarianten

De opleiding duurt 12 maanden. De opleiding wordt zowel overdag als in de avond verzorgd. De dagopleiding heeft 12 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 24 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Deze lesplanning is nog niet bekend, maar wij houden u graag op de hoogte

Op dit moment leggen wij de laatste hand aan de lesplanning. Heeft u belangstelling en wilt u graag starten? Vul het onderstaande formulier in, dan houden wij u op de hoogte. U kunt ook contact opnemen met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035 -760 4800.

Alle velden met een * moeten verplicht ingevuld worden
Kosten

Kostenoverzicht

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 4.590,-
Studiematerialen: € 250,-
Examenkosten: € 195,- (schriftelijk)
€ 260,- (mondeling)

Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.
U kunt deze opleiding ook in 4 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

ISBW regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatie­kosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). .

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen

Opleiding Lean Six Sigma Black Belt

Niveau
Praktijkopleidingen (MHBO en HBO)

Met de praktijkgerichte opleidingen van ISBW gaat u direct aan de slag met de kern. Geen onnodige theorie, maar concreet toegepast op de werkelijke praktijk. ISBW biedt u complete programma’s met alles wat u nu nodig heeft. Snel en direct toepasbaar in uw eigen werk. Daarnaast zijn deze programma’s een uitstekende start als u de ambitie heeft om verder te studeren en zelfs een erkende HBO-opleiding te gaan volgen.

Opleidingsvarianten
Brochure downloadenUitgebreide informatie in pdfDirect inschrijvenIn 5 minuten ingeschreven

035 - 7 604 800

Anderen bekeken ook deze opleidingen

Middle Management
Duur:
12 maanden
Niveau:
Praktijkopleidingen (MHBO en HBO)
Praktische Leidinggeven
Duur:
3 dagen
Niveau:
Vaardigheidstraining
HBO Bachelor Bedrijfskunde
Duur:
Niveau:
Erkend HBO

Het oordeel is binnen, studenten beoordelen ISBW met een 8,5!

”IK HEB DOOR DEZE OPLEIDING MEER INZICHT GEKREGEN IN DE BEDRIJFSVOERING VAN ONZE ORGANISATIE”

Christiaan Verschoor
Sectorcoördinator Wijkwerk
Stichting Netwerk

Voordeel bij ISBW!

Schrijf je in voor een opleiding in het najaar en profiteer.

 • Je betaalt pas in september

 • Je betaalt geen inschrijfgeld

 • Je ontvangt gratis het managementboek van het jaar 2017

Meer informatie

Download nu gratis ‘Veranderen doe je samen’

En ontdek wat bijdraagt tot succesvol verandermanagement
Ben jij als leidinggevende of (project)manager betrokken bij het doorvoeren van veranderingen in jouw organisatie? Wil je graag weten hoe je de weerstand die vaak optreedt tegen deze veranderingen kunt ombuigen naar betrokkenheid en enthousiasme? Lees nu de whitepaper en kom alles te weten over verandermanagement.
Download de whitepaper

Op je gemak nog eens rustig alles doorlezen?

Bekijk op je gemak alle opleidingen.

Vraag de gids nu gratis aan

Kunnen we je verder helpen?

Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag verder.

Onze website maakt gebruik van cookies.