Menu
ISBW logo
ISBW logo

De 7 eigenschappen van een goede leider

Het is de droom van elke manager: een goede leider zijn. Maar je succes als leider hangt van verschillende factoren af. En dat is niet zo wonderlijk, aangezien de leider van vandaag van vele markten thuis moet zijn. Hij of zij geeft leiding aan een of meerdere personen, moet cruciale beslissingen nemen, bewaakt de effectiviteit van de werkzaamheden en is steevast in de minderheid. Om zo’n verantwoordelijke rol goed te vervullen, heb je een breed scala aan skills nodig. Bezit jij deze zeven eigenschappen? Dan ben jij een goede leider!

1. Je houdt van mensen

Voor een leider is het belangrijk om de effectiviteit van anderen op gang te brengen. Dit betekent dat je deze mensen moet motiveren, begeleiden en inspireren. Dit doe je niet door de mensen onder je op hun vingers te tikken of af te blaffen, maar door medewerkers te behandelen als mens. Kortom: om een goede leider te kunnen zijn, moet je van mensen houden.

2. Je bent ondernemend

‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.’ Misschien is deze uitspraak cliché, maar het is wel waar. Als je als leider bepaalde dingen doet, omdat je die altijd al zo deed, verandert er binnen jouw team en in de totale organisatie niets. Verander dingen die niet werken en laat ook medewerkers meedenken en experimenteren. Jij als leider krijgt zo nieuwe inzichten en de medewerkers groeien mee.

3. Je kunt coachen

Een goede leider weet waar de valkuilen van zijn medewerkers liggen, maar ook waar de krachten liggen. En dit laatste is als leider een must know. Goed coachen wil zeggen dat je de talenten van een medewerker stimuleert en hem of haar zo verder laat groeien. Maar hoe groei jij eigenlijk in deze rol? Hoe help je je medewerkers om alles uit zichtzelf te halen? Je leest het in onze whitepaper ‘Van baas, naar leidinggevende, naar coach’.

4. Je kunt luisteren

Het is algemeen bekend: luisteren is moeilijker dan praten. Als goede leider scoor je punten bij je medewerkers als je luistert naar hun verlangens. Een leider die zichzelf graag hoort praten, is vooral met zichzelf bezig en als manager wil je juíst dat je medewerkers hun werk goed kunnen uitvoeren. Ga in gesprek met de medewerker en luister naar hem of haar, stel de waaromvraag en faciliteer hem, zodat de werknemer zijn of haar werk optimaal kan uitvoeren.

5. Je bent geen acteur

Oftewel: je bent jezelf. Medewerkers zijn slim genoeg om door toneelstukjes heen te prikken. Voer geen acts op om aardig gevonden te worden, maar wees betrouwbaar, eerlijk en realistisch. Zo weten medewerkers wat ze aan je hebben en weet jij wat je aan je medewerkers hebt. Dit zorgt voor een goede werkverhouding.

6. Je houdt overzicht

Als leider is het belangrijk om te weten welke taken en verantwoordelijkheden er bij jouw medewerkers liggen. Ook weet je welke capaciteiten jouw medewerkers bezitten. Zie je bijvoorbeeld dat een bepaalde medewerker meer verantwoordelijkheid aan kan? Geef deze dan ook. Jij kunt delegeren en je houdt je medewerker op die manier betrokken en gemotiveerd. Kortom, weet wat er speelt binnen het team en geef de leiding ook eens weg.

7. Je bent transparant

Hoewel je als leider eindverantwoordelijk bent voor je team, wil dat niet zeggen dat je op eenzame hoogte moet acteren. Samenwerken en vertrouwen zijn daarbij belangrijke skills, want een bedrijf help je pas naar de top als je een sterk team hebt. Een belangrijke eis om samen te kunnen werken is door transparant te zijn. Wees open over de besluitvorming en welk doel je nastreeft. Het is bekend dat teams die weten waar ze naartoe werken, veel meer betrokken zijn en beter kunnen samenwerken.

Hoewel het hebben van deze zeven eigenschappen je absoluut op weg helpt, is het zijn van een goede leider nog niet zo eenvoudig. Wil je meer weten over de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om een effectieve ‘peoples’ leider te worden? Download dan nu gratis onze whitepaper ‘Effectief managen: de antwoorden op de meest gestelde vragen van startende managers’. Hierin geven we antwoord op de belangrijkste vragen waar je als (startende) leider mee worstelt.