Bas Haring - Interpreteren

Dit onderdeel van de ISBW-seminar van Bas Haring gaat over het interpreteren van gegevens. Als je namelijk zelf in beweging komt door zelf gegevens te gaan zoeken, kun je zelf onderzoeken of iets klopt of aannemelijk is.

We weten bijvoorbeeld allemaal dat er 7 miljard mensen op de wereld wonen. In principe is 1 vierkante meter voldoende om te kunnen leven. Je zet een lekker stoel neer, een koelkastje en laptop en klaar. Dat zou betekenen dat de hele mensheid zou passen op 7 miljard vierkante meter. De vraag die Haring hierbij stelt is waar 7 miljard vierkante meter qua oppervlakte mee te vergelijken is.
Het antwoord is Gelderland. Dit antwoord is uiteraard erg tegenintuïtief. In dit voorbeeld betekent 7 miljard iets heel anders dan men zou denken, namelijk slechts Gelderland.
Een ander voorbeeld is het plastic eiland in de Stille Oceaan. Hoeveel plastic zou je zien op dit plastic eiland? Er is onderzocht dat er 5 kilo plastic per vierkante kilometer te vinden is. Om een beeld te scheppen, dat is 1/100 roerstaafje per badkuip. Zo weinig plastic is dat.
Vergeleken met andere delen van de oceaan, waar geen plastic is, is het wel veel. Maar als je zo’n getal van 5 kilo plastic tot je neemt, zegt dat dus in eerste instantie niet zoveel.
In zulke gevallen is een schattingsvraag erg relevant. Je kunt gegevens namelijk zomaar verkeerd interpreteren. Maar op basis van dingen die je weet kun je al heel erg veel zelf uitrekenen.

Hoewel de volgende vraag moeilijk lijkt, kan je hem gemakkelijk zelf uitrekenen.
Hoeveel kinderen worden er per jaar in Nederland geboren?
In Nederland wonen ongeveer 16 miljoen mensen. In Nederland worden mensen gemiddeld 80 jaar oud. Dit kun je ook herformuleren, door te zeggen dat een mens elk jaar voor 1/80 sterft.
Als iedereen elk jaar voor 1/80 sterft, sterft dus per jaar 1/80 van de Nederlandse bevolking.
1/80 van 16 miljoen is 200.000. Als weer er van uitgaan dat de Nederlandse bevolking groeit noch krimpt worden er dus per jaar 200.000 kinderen geboren.
Veel dingen kun je dus zelf uitrekenen op basis van gegevens die gewoon op straat liggen. Met een nieuwsgierige attitude zou je dit volgens Bas Haring veel vaker moeten doen. Durf jezelf af en toe gewoon de vraag te stellen of iets wel plausibel is, in plaats van totaal overrompeld te zijn door een of ander groot getal. Kom dus in beweging!