Menu
ISBW logo

3 inspirerende quotes over management

Een beetje manager is behoorlijk ambitieus. Iedere manager werkt er hard aan om de teamprestaties hoog te houden – en het liefst te verhogen.

Maar dat is niet het enige wat je doet als manager. Tegelijkertijd wil je de sfeer op de werkvloer goed houden, goed communiceren, beschikken over zelfkennis en charisma, regie hebben, besluiten nemen en nog minstens 99 andere zaken zijn of doen. Als je dan eenmaal denkt dat je die goede manager bent, is het ook nog afhankelijk van in wat voor soort bedrijf je werkt en dus welke pet je op moet zetten.
 
Kortom, het zijn van de beste manager die een team ooit heeft gehad, is zo eenvoudig nog niet. Maar welke kernkwaliteiten heeft een manager anno nu nodig om aan die top te komen? ISBW-directeur Rob Rijbroek vertelt aan de hand van quotes van drie bekende managers welke managementskills anno nu echt belangrijk zijn.

Skills voor managers

Iedere organisatie is anders en dit vraagt dan ook om andere kwaliteiten van de manager. Denk bijvoorbeeld aan een startup of multinational, maar ook aan de manier waarop teams en afdelingen binnen zulke bedrijven zijn georganiseerd. Kortom, er is niet één recept voor succes – het zit namelijk allemaal in de mix van leidinggeven, leiderschap, organiseren én ondernemen. Als manager doe je het allemaal. Maar welke skills vallen hieronder?

"You don’t learn to walk by following rules. You learn by doing, and by falling over" – Richard Branson, oprichter van Virgin Group

Oftewel: inspireren, coachen en bijsturen. Als manager of leider is het belangrijk het team zelf te laten ontdekken. Een goede manager inspireert en legt zijn of haar team geen zaken op. Je wilt immers dat het team verder komt en niet klakkeloos overneemt wat er wordt gezegd. Door het team te inspireren, te coachen en bij te sturen waar nodig, krijgt het team het vertrouwen en dat is wat je als manager wilt bereiken.

"To swear off making mistakes is very easy. All you have to do is swear off having ideas" – Leo Burnett, oprichter van Leo Burnett Worldwide

Oftewel: innoveren, veranderen en ontwikkelen. Wat Leo Burnett hier zegt is dat fouten maken hoort bij het hebben van ideeën. Ideeën om te innoveren, veranderen en te ontwikkelen. Wees als manager niet bang om nieuwe ideeën te omarmen en maak af en toe een fout. Net zoals Richard Branson zegt: val en sta weer op. Daar leer je het meest van.

"Succes is best when it’s shared" – Howard Schultz, oprichter van Starbucks

Oftewel: samenwerken, delegeren en visie delen. Een goede manager vertelt een medewerker niet alleen maar wat te doen, maar deelt zijn visie. Op deze manier raak je als manager de medewerker in het hart en wakker je de intrinsieke motivatie aan. Door vervolgens zaken te delegeren en de medewerker verantwoordelijk te maken, ontstaat er een samenwerking waarin de medewerker het vertrouwen wint. Samen bereik je immers veel meer dan alleen.
 
Om een goede manager te zijn, is het belangrijk om een brede mix aan skills en kwaliteiten te hebben. De volgende stap is dan natuurlijk deze skills en kwaliteiten toepassen, want alleen dan word je de manager die dat team naar een hoger niveau tilt.

Een betere manager worden?

Managen is een vak. Een vak waarin je jezelf continu blijft ontwikkelen en verbeteren. Bijvoorbeeld met een opleiding. Bij ISBW vind je de opleiding die jouw managementskills naar een hoger niveau brengt. Bekijk ons aanbod en schrijf je in:
 
Vind je opleiding